Sat-Center Rotterdam

Bezuinigingen SRG/SRR vertragen start HDTV

Nieuws

De Zwitserse publieke omroep moet gaan bezuinigen nu de door SRG/SRR gevraagde verhoging van de omroepbelasting in Zwitserland definitief van de baan is. Dat heeft de omroep SRG/SRR vandaag bekend gemaakt. De Zwitserse publieke omroepzender moet zelfs 55 miljoen Zwitserse Frank op jaarbasis gaan bezuinigen. Tot voor kort ging de SRG/SRR er vanuit dat men op jaarbasis meer geld zou kunnen uitgeven door een grotere verhoging van de omroepbelasting in Zwitserland.

Door het niet doorgaan van het extra financieel budget van SRG/SRR zal de voorgenomen HD uitstraling van het eerste en tweede publieke televisienet van Zwitserland met twee jaar worden vertraagd. SRG/SRR zou in 2010 beginnen met HDTV maar dit wordt nu op zijn vroegst 2012. Tot 2010 zal SRG/SRR wel periodiek HDTV uitzendingen verzorgen. Zo zal tijdens het Europees Kampioenschap voetbal, dat in 2008 in Oostenrijk en Zwitserland gehouden zal gaan worden, in Zwitserland een incidenteel HDTV kanaal van SRG/SRR actief zijn.

Naast het uitstellen van de HDTV plannen van SRG/SRR zal er op korte termijn ook flink bezuinigd moeten worden op de bestaande programma’s die de Zwitserse publieke zenders uitzenden. Zo zal SRG/SRR niet meer meebieden naar de uitzendrechten van de Formule 1 wedstrijden. Hierdoor zal dit jaar voorlopig voor het laatst Formule 1 te zien zijn via de Zwitserse publieke omroep.

Begin december 2006 besloot het Zwitserse parlement om de omroepbelasting slechts met 2 1/2 procent te verhogen. SRG/SRR had een veel grotere verhoging van de omroepbelasting gevraagd. SRG/SRR wilde een verhoging van 7 procent. In plaats van de gevraagde 76 miljoen Zwitserse Franken krijgt men “slechts” 25 miljoen Zwitserse Franken op jaarbasis extra in kas. De omroepbijdrag voor Zwitserse huishoudens komt daarmee omgerekend op 267 euro per jaar wat neerkomt op 22 euro per maand.

Recente post

Probeer onze tv- en internetdiensten speciaal voor€ 20 per maand

Categorieën