Sat-Center Rotterdam

UPC Speelde Rol Bij Schotelverbod

Nieuws

Satellietplatform: UPC speelde rol bij Schotelverbod Rotterdam

Het uitstel dat de Rotterdamse woningbouwvereniging De Nieuwe Unie bekend maakte betreffende het verwijderen van meer dan 2000 schotelantennes in Rotterdam komt mede door tussenkomst van Stichting Satellietplatform. Zij zoeken de oorzaak van het probleem in een deal tussen UPC en de woningbouwvereniging.

Dinsdag verklaarde de woningbouwvereniging overvallen te zijn door de grote media aandacht over de aankondiging van het verwijderen van schotelantennes. Vanaf februari wilde De Nieuwe Unie beginnen met het verwijderen van de schotelantennes. De woningbouw-vereniging heeft inmiddels de aangekondigde actie tegen schotelantennes voor een periode van 3 maanden uitgesteld. “Dit gebeurde onder andere naar aanleiding van de gesprekken die het Satellietplatform heeft gehad met het NOS en het ANP” aldus Dilek Yildiz, voorzitter van het Satellietplatform.

Rol van UPC verdacht

Het Satellietplatform is een initiatief van vooraanstaande partijen en bestaat uit een landelijk dekkend netwerk van ruim 150 gecertificeerde installateurs en winkels. Het platform stelt dat een algeheel verbod op schotelantennes, zoals woningbouwvereniging De Nieuwe Unie wilde doorvoeren, juridisch niet gegrond is. “Ze zouden alternatieven moeten aanbieden waarbij mensen nog steeds de beschikking kunnen hebben over alle zenders.” Wat de Nieuwe Unie heeft gedaan oogt als een overeenkomst met UPC. Het is namelijk dubieus dat een woningbouwvereniging een pakket van UPC aandraagt en alle andere alternatieven onmogelijk maakt, aldus het Satellietplatform.

Drechtsteden

Overigens is ook in Zwijndrecht al een dergelijk project aan de gang waarbij UPC vooral Turkse kijkers benadert en de woningbouwvereniging verzoekt de schotels weg te halen. En er loopt ook in Dordrecht een proefproces tegen schotels. UPC heeft recent ook daadwerkelijk onderzoek laten verrichten naar de wensen van allochtone kijkers met als doel hen daarna een gericht aanbod te doen. Hiervoor nam onderzoeksbureau Ithaka vele interviews af. Overigens kan UPC in veel gevallen nog geen goed alternatief bieden, alleen al omdat bijvoorbeeld Griekse, Poolse, Portugese, Servische en Kroatische tv in hun aanbod ontbreken. Ook veel populaire Arabische zenders geven zij niet door.

Toekomst

In de komende drie maanden van uitstel zal het Satellietplatform betreffende deze zaak niet stilzitten. Het Satellietplatform heeft in het afgelopen jaar diverse malen laten weten op zoek te zijn naar een goede zaak waarin men een proefproces zou kunnen starten met betrekking tot het verbieden van schotelantennes. Het lijkt er op dat men in dit Rotterdams schotelverbod van De Nieuwe Unie een goede zaak voor juridische ondersteuning richting de schotelbezitter heeft gevonden. “Ik ben in ieder geval erg blij dat we nu een concreet voorbeeld hebben en dit op de juiste manier kunnen aanpakken.” aldus de voorzitter van het Satellietplatform.

Rechtzaken

Het Juridisch Platform, onderdeel van het Satellietplatform, is momenteel bezig met het uitwerken van een procedure om namens alle huurders van de Nieuwe Unie collectief te procederen. Op zeer korte termijn zullen alle huurders hierover geïnformeerd worden door verschillende media kanalen. Woningbouwvereniging De Nieuwe Unie kan dus, als het aan het Satellietplatform ligt, nog veel meer media aandacht voor het voorgenomen besluit om schotelantennes te gaan verwijderen verwachten. Overigens hebben politieke partijen SP en Groen Links al hun steun uitgesproken in de zaak. [Satellietnieuws.nl/JHV/Radio.NL]

Recente post

Probeer onze tv- en internetdiensten speciaal voor€ 20 per maand

Categorieën